Designer Diaries - Ratsastusmuodin tuulet 2000 -luvulla

Ratsastusmuoti on pysynyt hyvinkin muuttumattomana koko 1900-luvun, perinteet ovat olleet aina vahvassa roolissa ratsastusvaatteissa. Estetiikka, eleganssi ja etiketti - kaikki tärkeitä tekijöitä ratsastusmuodissa. Siinä missä ratsastushousut polveutuvat peurannahkaisista ratsastushousuista joiden pussimainen malli sai nimensä Intian Jodhpurista myös ratsastustakkien ilme pohjautuu pitkälti 1600-luvun Englannin ketunmetsästäjien takkeihin. Näistä voit lukea lisää aikaisemmista blogipostauksistani täältä ja täältä. Ratsastus on myös poikkeuksellisen tasavertainen laji, kun naiset vapautuivat naistensatulasta ja ratsastushameista 1900 -luvun alun jälkeen on pukeutuminen ollut naisilla ja miehillä varsin samanhenkistä. Tämä pätee myös esimerkiksi ratsastuskilpailuihin joissa naiset ja miehet ovat aina samassa luokassa. 

 

2010- luvulla ratsastusmuodissa alkoi vihdoin tapahtua ja kehitys osui pitkälle samaan kohtaan kuin muunkin urheiluvaatteiden kehitys. Kuntosalitreenaamisen ja hyvien elämäntapojen ollessa muodissa myös sporttipukeutuminen eli niin kutsuttu ”Athleisurewear” yleistyi myös vapaa-ajalla. Enää salille ei menty nuhruisissa verkkareissa vaan tyyli ja brändit olivat keskeinen osa treeniharrastusta. Materiaalit kuten muuntokuidut, tekniset materiaalit ja kuitujen kierrätys mahdollistavat käytössä joustavat ja mukavat vaatteet. Sporttista elämäntapaa halutaan ilmentää myös vapaa-ajalla ja mukavuus sekä vaatteiden sopiminen kiireiseen elämäntyyliin ovat uusia keskeisiä arvoja. 

 

Muistan kun aloitin ratsastusharrastuksen aikuisiällä vuonna 2012. Vaatesuunnittelijana kiinnitin tallilla paljon huomiota ratsastajien pukeutumiseen ja olin hämmästynyt kuinka bränditietoisia pukeutujia etenkin nuoret olivat. Hevosten varusteet eivät olleet vain suorittamaan tiettyä tehtävää vaan myös hevosen tuli sointua ratsastajan asuun - korvahuppu, pintelit, satulahuopa ja otsapanta. Innostuin valtavasti shoppailemaan omalle hevoselleni kaikkea kimaltavaa - tunne oli sama minkä olin kokenut Milanossa asuessani koiranvaatteiden kanssa. Erityisesti huomioni kuitenkin kiinnitti ratsastusvaatteet. Vaikka teknisyys oli jo yleistynyt ja kankaat joustavampia, kiinnitin huomiota siihen kuinka kaikki vaatteet tuntuivat noudattavan samaa vanhaa ratsastusestetiikkaa - navya, ruskeaa ja beigeä - ratsastushousut paksua kangasta ja korkea vyötärö - kesäkuumalla paitana toimi piké kangasta oleva ”polo” ratsastuspaita. Muoti tuntui varsin varovasiselta ja jopa ehkä tunkkaiselta - ja siinä oli yksi iso tekijä joka erotti sen esimerkiksi muista urheiluvaatteista. Ne olivat yksinomaan tallille tarkoitettuja. Tietenkin tallin jälkeen tuskin vaihdoin vaatteita ja menin (hevoselta tuoksuvana) esimerkiksi lähikauppaan - mutta jos en varsinaisesti ollut menossa tallille pukeuduin muihin vapaa-ajanvaatteisiin kuten legginseihin ja huppareihin. 

 

Aloin kehitellä ajatusta ratsastusmuotimallistosta jossa viihtyisi 24/7 ja samalla voisi kertoa muille ratsastusharrastuksesta trendikkäästi. Ratsastusvaatteet ovat perinteisesti hyvin ihonmyötäisiä esimerkiksi jotta valmentaja näkee liikkeesi paremmin, mutta ajatus väljemmistä yläosista (joka olisi vähän imartelevampi) ja mukavista alaosista heräsi mieleeni. Suunnilleen 2015 ratsastuslegginsejä alkoi ilmaantua markkinoille - kuin suoraan kuntosalimuodista. Mukavuuden lisäksi halusin uudistaa ratsastuksen värimaailmaa - lisätä vaaleita raikkaita värejä kuten vaaleanpunaista ja muodikasta harmaata väriskaalaan. Näin syntyi House of Horses Helsinki - mallisto vuonna 2017. Mukavuus on ollut kaiken perusta - funktionaalisen ajattelun sain Lapin Yliopiston opiskeluvuosilta ja feminiiniset yksityiskohdat ja muodikkuus tulee paljolti Milanon opiskeluvuosilta, kun opiskelin muotia Istituto Marangonissa. Vaikka vaatteet ovat mukavia hyvät leikkaukset ovat kaiken A ja O, on tärkeää että malli imartelee kantajaansa. Näin hyvä olo hehkuu myös ulospäin. Lisäki vaatteiden tulee sopia kaiken kokoisille ja mallisille asiakkaille. HoHin yksi tavoite on olla streetmuotibrändi myös ei-ratsastaville - yksisarviset sopivat siis moneen tyyliin. Haluamme olla myös uniikki ja aito brändi - kaikki vaatteet ovat omaa designia ja kuuntelemme asiakkaitamme isolla korvalla. Kaikki lähtee loppujen lopuksi asiakkaista joiden tarpeeseen saamme iloksemme vastata! Yksi hyvä esimerkki tuotteesta joka toimii sekä ratsastaessa että salilla että vapaa-aikana on suosittu Unicorn Grip leggingsimme. Silikoonigripit takaavat pidon satulassa, mutta ne on asetettu niin että eivät näytä hassuilta joka päiväisessä vaatetuksessa. Lisäksi legginsien vyötärö ja saumat ovat optimaaliset ratsastukseen mutta myös muuhun treenaamiseen.  

 

Asiakkaat ovat ottaneet HoH malliston todella hyvin omakseen ja kuulen tarinoita kuinka vaatteet ovat niin mukavia ettei niitä halua riisua ollenkaan :) Tavoitteemme onkin olla se lempihupparisi jonka voi laittaa päälle kun haluaa tuntea olonsa trendikkääksi mutta mukavaksi. Mikään ei saa kiristää ja puristaa. Yhtälailla kun megatrendi treenimuodista on viime vuosina tullut osa katukuvaa lasten ja äitien päällä- saa HoH myös inspiraationsa siitä - unohtamatta hevosia ja yksisarvisia! 

 

Viime aikoina olen alkanut kehitellä miten saman asun saisi freesattua esimerkiksi illalliselle.. Siihenkin on tulossa ratkaisu jonka olen suunnitellut asiakkaillemme! Siitä lisää myöhemmin.

 

 

Lots of love,

 

Irene 

www.irenemikaela.com

@irenemikaela 

HoHin perustaja ja suunnittelija, sekä ikuinen heppatyttö 


Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Example blog post
Example blog post
Example blog post